OŚRODEK DIAGNOSTYCZNO-BADAWCZY CHORÓB
PRZENOSZONYCH DROGĄ PŁCIOWĄ
w Białymstoku

Bakteryjne zapalenie pochwy

<-Powrót

Bakteryjne  zapalenie pochwy - inaczej bacterial vaginosis (BV) - charakteryzuje się  zaburzeniami mikroflory bakteryjnej pochwy. Zanika normalnie występująca  flora bakteryjna czyli szczepy pałeczek kwasu mlekowego, a namnaża się flora patologiczna – bakterie beztlenowe (głównie Gardnerella vaginalis, Mobiluncus sp., Bacteroides sp. ).

 

Drogi zakażenia - przyczyny rozwoju BV nie są do końca poznane. Nie jest to choroba przenoszona drogą płciową. Spotykana jest częściej  u kobiet młodych, u których występują zaburzenia miesiączkowania, stosujących tampony, częste irygacje pochwy, w wieku menopauzalnym, po przebytych zabiegach ginekologicznych, czy też kobiet stosujących wewnątrzmaciczne wkładki antykoncepcyjne. Rozwojowi sprzyja obniżona odporność organizmu.

 

Objawy kliniczne - zwykle przebiega bezobjawowo lub skapoobjawowo. Charakterystyczne są niezbyt obfite, szarawe, homogenne upławy. Zwraca uwagę nieprzyjemny „rybi zapach", nasilający się po stosunku seksualnym czy w trakcie miesiączki. Rzadko może pojawić się niewielki świąd oraz pieczenie przy oddawaniu moczu. Ważne jest leczenie infekcji ze względu na możliwość powikłań takich jak np. przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego, zakażenia wyższych odcinków układu moczowo-płciowego a nawet posocznica bakteryjna.

 

Diagnostyka - ocena stanu klinicznego, oraz badania laboratoryjne i mikroskopowe, gdzie  ocenia się  charakter wydzieliny oraz jej zapach przy użyciu specjalnego roztworu,  pH wydzieliny pochwy, obecność komórek wskaźnikowych tzw. „clue cells".

 

Profilaktyka - unikanie czynników sprzyjających takich jak np. wewnątrzmaciczne wkładki antykoncepcyjne, nieprawidłowa higiena osobista.

 

Leczenie - stosuje się najczęściej odpowiednie leki miejscowe oraz ogólne (antybiotyki, metronidazol). Dodatkowo  zwłaszcza przy antybiotykoterapii celowe jest odbudowanie  prawidłowej flory bakteryjnej za pomocą preparatów zawierających pałeczki kwasu mlekowego.